Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2013 17:12 - Вярвам във ваксините, имам 20, ако беше възможно, бих се ваксинирал срещу всичко
Автор: katence Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1267 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Доц. Никола Василев, председател на Българската асоциация по онкогинекология:

Вярвам във ваксините, имам 20, ако беше възможно, бих се ваксинирал срещу всичко


За Cervarix Етичната комисия на съвета за саморегулация казва, че хладкото е топло, но също и сравнително студено

  24 часа,  Любомира Николаева

Доц. д-р Никола Василев, дм, е основател и началник на Клиниката по обща и онкологична гинекология във ВМА - София. Работил е в Националния онкологичен център, в "Пирогов", в Университетската болница "Майчин дом". Освен по акушерство и гинекология има специалности по патологоанатомия и по онкология. Специализирал е оперативно акушерство и гинекология в Япония, ехография в Австрия, отделно там е трупал опит и в лазерната хирургия, лапароскопия в Германия, медицинска педагогика и здравен мениджмънт във Великобритания и Унгария. Доц. Василев е председател на Българската асоциация по онкогинекология. Той е автор и съавтор в над 100 статии, монографии и учебници. Изпълнявал е експертни задачи на Световната здравна организация и на Еврокомисията. Заемал е ръководни постове в Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и здравната каса. От 1999 до 2012 г. е национален консултант по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина.

- Доц. Василев, какво написахте в становището си до Етичната комисия към Националния съвет за саморегулация във връзка с телевизионните рекламни клипове на ваксината Cervarix?

- Въпросното становище заема няколко страници. Трудно е да бъде обобщено в няколко реда. (предоставеното на комисията мнение с незначителни съкращения вижте в карето долу, бел. авт.)

- Вие сте основна фигура в националната кампанията срещу рака на маточната шийка, какво бихте казали на момичетата и на майките им от първо лице?

- От първо лице единствено число бих споделил, че вярвам във ваксините. По силата на различни обстоятелства досега съм се ваксинирал срещу близо 20 болести. Ако беше възможно, бих се ваксинирал срещу всичко.

- Кои заболявания се причиняват от вируса на човешкия папилом (HPV)?

- Най-общо казано, вирусът на човешкия папилом причинява израстъци на епителната тъкан. Тези израстъци могат да бъдат доброкачествени (например брадавици), предракови (например папиломи) и ракови (например рак на ларинкса, маточната шийка, пениса, белия дроб, вулвата, ануса и други).

- За човешкия папилома вирус и неговата роля за раковите заболявания се говори сравнително отскоро, колко разпространен е той?

- HPV е изключително разпространен. Ако имаме предвид всички негови типове (а те са твърде много), вероятно 100 процента от хората се заразяват с вируса на човешкия папилом поне веднъж в живота си.

- Кои са най-уязвимите групи?

- Задавате ми въпрос с повишена трудност. За типовете HPV, които се предават по полов път, най-уязвими би трябвало да са хората, които имат по-ниски задръжки по отношение подбора на сексуален партньор. Но това не е правило - заразата с половопредаван HPV може да споходи и моногамно лице.

- По какво човек разбира, че е заразен?

- Обикновено по нищо.

- Налага ли се лечение?

- Медицината засега не разполага с противовирусно лекарство, което да унищожава HPV.

Не сме в състояние да лекуваме инфекцията с HPV. За щастие тази зараза често изчезва от само себе си. Можем да помогнем на такова самоизлекуване с лекарства, укрепващи имунните сили на организма. Когато вирусът не просто ни е заразил, а е предизвикал и изменения в епителните клетки, можем да реагираме, лекувайки тези изменения. Но не и самата вирусна инфекция.

- Кои са причините да премине в рак и как това може да се избегне?

- Откритието, че някои типове HPV причиняват рак, донесе на автора си Нобелова награда. Недвусмисленото посочване на причините, поради които предраковите изменения се превръщат в рак, със сигурност ще донесе още поне една Нобелова награда.

- Доказано ли е, че ваксината предпазва от рак на маточната шийка?

- От упорита инфекция с HPV до развитие на предракови изменения минават по-малко от 5 г. От същата инфекция до развитие на рак минават 10-15 г. Ваксините се прилагат масово от няма и десет години. Засега можем да съдим за ефекта им единствено по появата (или липсата на поява) на предраково изменение. Стъпвайки на тази основа, можем да твърдим, че ваксината е ефективна. Вероятността да дочакаме необоримо доказателство, че тя предпазва от рак на маточната шийка, е твърде висока.

- Има ли странични ефекти?

- Аналогични са на страничните ефекти на всички съвременни ваксини.

- Съобщават ли се съпътстващи неочаквани влияния при жени, които се ваксинират, въпреки че са инфектирани?

- Не съм попадал на данни, че страничните ефекти на ваксината зависят от присъствието на HPV в момента на ваксинацията.

- Каква е преценката ви за решението на Етичната комисия, че жалбите на родители и организации за неетична реклама са основателни?

- Етичната комисия на съвета за саморегулация се придържа към правилата за поведение на повечето комисии по света. Тя казва, че хладкото е топло, но също и сравнително студено.

***

ОТ ЕКСПЕРТНОТО СТАНОВИЩЕ:

Сигурен съм, че твърденията в жалбите и откритото писмо са преди и над всичко добронамерени... Казвам го, за да оправдая коментарите, които предлагам към някои от твърденията в жалбите и откритото писмо. Като подчертавам, че не си позволявам да окачествя твърденията като злонамерени или подвеждащи. Те просто изглеждат прекалено черно-бели.

Твърдение: Ваксините против HPV не са противоракови.

Коментар: Това е точно така! Ваксините против вируса на човешкия папилом (HPV) са ваксини против HPV. HPV обаче не е безобиден гостенин в организма. В 100% от случаите ракът на маточната шийка се причинява от продължителна инфекция с HPV. Сама по себе си тя няма болестни прояви и рядко се разпознава. Нейната важност се определя от възможността задържането на вируса в женския организъм да причини предрак и рак. Целта на ваксинацията е чрез възпрепятстване на инфектирането да предпази от рисковете на тази инфекция, един от които е развитието на рак.

Твърдения: "HPV инфекциите са често разпространени сред полово активните жени, но обикновено са безобидни и преминават от само себе си." и "При навременно откриване предраковите изменения на маточната шийка са напълно лечими."

Коментар: И това е точно така! HPV е изключително чест натрапник в репродуктивните органи. Над 80% от жените и мъжете в сексуално активна възраст се инфектират. И повечето от инфекциите изчезват спонтанно. Какво става с онези, които не се самоизлекуват? Ако приемем, че те са някакви си 10-ина процента от половоактивните жени, броят им за България е повече от 1/4 милион. На доста от тях е съдено да развият предракови състояния на маточната шийка. Забележително е, че голяма част от предраковите състояния на маточната шийка също се самоизлекуват. Друга част биват излекувани от медицината. При някои обаче предраковото състояние преминава в рак. Не при всички, но националната статистика е безапелационна: над 1000 новооткрити жени с рак на маточната шийка в малка България. И всяка година 340-370 българки умират от рак на маточната шийка - по една всеки ден. Основна цел на информационните и рекламни материали е да привлече вниманието към проблема рак на маточната шийка и да посочи възможността за профилактика посредством ваксинация.

Твърдение:.....допълнителни рискови фактори, допринасящи за развитието на РМШ"

Становище: Доказано в близо 100 % ракът на маточната шийка се развива на фона на продължителна инфекция с високорисков тип HPV. Има съпътстващи фактори, които могат да увеличат вероятността за рак, но без продължителна инфекция с HPV рак на маточната шийка не се развива.

Твърдение: Понастоящем не е известна продължителността на защитата срещу HPV след ваксинация, тъй като ваксината е сравнително нова, а образуването на РМШ протича бавно и напредва постепенно от по-леки към по-тежки изменения.

Коментар: Да отречем новото само защото е ново и да го възприемем едва след като стане традиционно, означава да кретаме в опашката на прогреса. Процесът на развитие на предракови изменения и рак на маточната шийка е бавен, трае 10 и повече години. В

рамките на клиничните проучвания е създаден математически модел, според който нивото на защитните антитела ще остане високо поне 20 г. след ваксинация.

Твърдение: Имунизацията с HPV ваксина може да доведе до фалшиво чувство за защита при някои ваксинирани жени.

Коментар: Вярно! Напоследък в САЩ много се говори за фалшивото чувство за защита от всички половопредавани инфекции, което някои имат след ваксинация срещу HPV. Развитието или неразвитието на такова чувство зависят най-вече от степента на информираност. А тя се постига и чрез родителски съвети, и чрез социалните мрежи, и чрез информационни кампании. Преди години пак в САЩ се стигна до условие кандидатките за държавни служители да са ваксинирани срещу HPV. Правозащитните организации се пребориха с тази идея, защото днес всяка външна намеса в организма на човека трябва да бъде следствие на информирано решение на този човек. Информационните и рекламни клипове си поставят за цел да помогнат на хората да вземат решение. То е още по-трудно, когато го вземаме не от свое име, а от името на друг - особено ако е нашето дете...

Твърдение: Ваксинирането не замества стандартната скринингова процедура - цитонамазка.

Коментар: Абсолютно вярно! Най-погрешната позиция би била да противопоставяме анти-HPV ваксинацията и скрининга за рак на маточната шийка. Тези два метода за превенция не само не се конкурират, а се допълват. Във всички информационни материали, както и в самата национална програма е записано, че само комбинацията от ваксинация и редовни профилактични прегледи можепрактически да ликвидира заболяването. Тази комбинация може да снижи заболяемостта и смъртността от рак на маточната шийка с цели 94% (Lancet Oncology, 2004).

Твърдение: Ваксината няма 100% ефективност, както и всички останали ваксини според кратката характеристика на продукта от фирмата производител.

Коментар: 100% е величина, с която медицината борави изключително рядко. При над 93% от момичетата и жените, които до момента не са имали среща с HPV, ваксината предпазва от най-тежките предракови изменения -независимо от типа вирус. Засега е доказано за ваксината Cervarix.

Твърдение: Липсва текст, който уточнява, че ваксината е превенция само срещу преканцерозните лезии, предизвикани от вирус с тип 16 и 18.

Коментар: Вероятно такъв текст липсва и причината е, че антигените в състава на ваксината са идентични само с 2 вирусни типа (16 и 18), но ваксината Cervarix е доказано ефикасна срещу над 93% от всички предракови изменения на маточната шийка, включително причинените от останалите вирусни типове. Опирайки се на всички научно доказани данни за профилактичните ваксини срещу вируса на човешкия папилом, включително относно ефикасността им да предотвратят предракови изменения и рак на маточната шийка, експертите са единодушни: Европейският център за контрол на заболяванията, както и българските медицински дружества по педиатрия и онкогинекология категорично препоръчват въвеждане на масова имунизация с тези ваксини за всички момичета преди започване на полов живот.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: katence
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 111662
Постинги: 48
Коментари: 17
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930