Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2013 19:58 - Експерти: Страхът от ваксините е част от световната конспирация
Автор: katence Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1183 Коментари: 0 Гласове:
0




Експерти изразиха притеснения от кампанията, която се води в публичното пространство срещу ваксините, и обявиха, че това е най-ефективният метод за превенция.

“Доказано е, че профилактиката е много по-евтина и ефективна от лечението, а най-съществената част от профилактиката са ваксините“, заяви председателят на Българската педиатрична асоциация и председател на учреденото в четвъртък Българско сдружение по ваксинопрофилактика доц. Евгений Генев. “Това, което ме тревожи, е че се разпространяват неверни, погрешни и заблуждаващи информации, че ваксините са вредни и водят до усложнения, много хора вярват в това и отказват да се имунизират“, коментира Генев. “Всички твърдения против ваксините като профилактично средство са неверни, заяви експертът.

Според него подобни твърдения са “част от теорията за световната конспирация, че с ваксинациите се цели унищожението на човечеството“. “Преди 50-60 години населението на земята е било около 2 милиарда и 800 милиона души, ако ваксините бяха вредни, сега нямаше да сме над 6 милиарда, а само милиард“, коментира Генев.

Специалистът отбеляза, че всеки организъм реагира по различен начин на дадено заболяване и няма медикамент, който да е еднакво ефикасен сто процента при всички хора. Според определение на Световната здравна организация няма двама еднакво болни от едно и също заболяване, допълни специалистът.

Според експертите неоспоримите факти за ползата от ваксините сочат, че в резултат от въвеждането им са предотвратени 3 милиона смъртни случаи на година, а 750 000 деца са спасени от инвалидност.

Инфекциите, прекарани в детството, като морбили и варицела, разстройват имунната система и могат да отключат много сериозни заболявания.

Според Генев трябва да се въведе задължителна ваксинация срещу човешкия папиломен вирус, причинител на рака на маточната шийка. Това е второто по честота злокачествено заболяване сред жените след рака на млечната жлеза. Според статистиката у нас всеки ден една жена умира от това заболяване.

Теоретично имунизационният календар в България е добър, но има доста организационни проблеми в нормативната база, които провалят добрите намерения на специалистите имунизацията да достигне висок процент хора и да бъде максимално ефективна.

Според акад. Богдан Петрунов, завеждащ лаборатория "Имунология и алергология" в Националния център по заразни и паразитни болести, медицината има две големи постижения - ваксините и антибиотика. “Нужно е да се подкрепят усилията на държавата по отношение на имунопрофилактиката“, смята Петрунов.

Той посочи, че САЩ има най-високо имунизационно покритие в целия свят. По думите му там въпросът с имунизацията е решен много просто. За да се постъпи в училище, колеж, университет в САЩ, с изключение на частните, за да служиш в армията, или да станеш държавен служител, задължително трябва да си имунизиран, за да не си опасен за хората, коментира специалистът.





Тагове:   ваксини,   полза,   имунизации,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: katence
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 111205
Постинги: 48
Коментари: 17
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031