Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2013 11:38 - Как действат ваксините?
Автор: katence Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1252 Коментари: 0 Гласове:
0



   

 

Какво е имунитет?  

Ще използваме като пример морбили, за да обясним какво имаме предвид под „имунитет.“ Преди да бъде изобретена ваксината срещу морбили, почти всички деца са боледували. Само малка част от децата с морбили я изкарвали с леки оплаквания. Морбили (както паротитът и рубеолата) може да инфектира различни вътрешни органи и да доведе до редица усложнения.

Мнозинството получавали средна по сила инфекция, придружена с температура, хрема, кашлица, конюнктивит и сериозни петна по кожата.

Най-честите усложнения при малките пациенти включвали пневмония, остър среден отит, енцефалит и др. Пневмонията била водещата причина за смъртност (56% до 86% от смъртните случаи се дължали на това усложнение).

Тъй като морбили понякога водела до хоспитализация и смъртни случаи при децата, била създадена ваксина, която да предпазва от болестта. Ваксината срещу морбили, както и другите ваксини, отделяла тази част от вируса, която причинява болестта (патогенна или вирулентна част) от другата, която дава имунитет (имуногенна част).

Принципът на приготвянето й бил следният: взели жив вирус, причиняващ морбили и го отгледали в специализирани клетки в лабораторни условия. Вирусът на морбили ставал все по-добър в това да се развива в лабораторните клетки, но същевременно ставал все по-непригоден да разболява деца.

Отслабеният вирус срещу морбили се развива достатъчно добре в децата, за да им осигури имунитет. От друга страна, тя не се развива толкова, че да ги разболее. Така децата се радват на имунитет към морбили, като същевременно не им се налага да платят високата цена на едно естествено преболедуване.

Всички ваксини се изработват при спазване на този принцип – отделяне на болестотворната част на вирус или бактерия от другата, която Ви осигурява имунитет. В следващите страници ще говорим и за това как всяка отделна ваксина го постига. В таблицата по-долу може да се видят епидемиологичните взривове от морбили в България за периода 1980-2010 г. по данни на

Националния център по заразни и паразитни болести:

image

Според данните, касаещи епидемията от 2009-2010 г., 95% от всички заболели не са имали пълен имунизационен курс /половината не са били ваксинирани въобще, а едва 25% са имали една поставена доза/. 80% от починалите са деца, а повече от половината от тях – на възраст под 1 година. Независимо дали децата прекарват леката, умерената или тежката форма на морбили, между тях има нещо общо: рискът да повторят болестта е нищожен. Защото вече са „имунизирани“ срещу нея.

Ваксините дават имунитет, като спестяват на децата и техните родители мъките, свързани с придобиването му от боледуването.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: katence
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 111219
Постинги: 48
Коментари: 17
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031