Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2013 08:08 - Защо да ваксинирам дъщеря си срещу РМШ?
Автор: katence Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1159 Коментари: 2 Гласове:
1



 image Джипито боцка безплатно срещу карцином на маточната шийка

Ваксината срещу рак на маточната шийка съвсем скоро ще влезе в нета. Информация за ползите от новото чудо на медицината здравните експерти ще ни дават по нашумели форуми. Това съобщи главният здравен инспектор на държавата д-р Ангел Кунчев. Причината за решението на властите е желанието им правилната информация за ваксината да стигне до колкото си може повече хора. Също така и нуждата да се пребори негативната кампания срещу нея в интернет.

По форумите има редица неверни послания, някъде дори ни изкарват "убийци на деца", споделя д-р Ангел Кунчев. Страшните послания започват от това, че новите ваксини водят до стерилитет у жените, за да стигнат до там, че това е експеримент, който има за цел да убие нежния пол. В това няма нищо вярно и хората трябва да го разберат, просто от години по целия свят има лоби срещу ваксините, обяснява д-р Кунчев.
Освен по форумите здравните експерти ще опровергават неверните твърдения и на сайта на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Освен това

ще посещават родителските срещи

в училищата в цялата страна, за да обясняват на родителите какви са ползите от новата ваксина. Децата пък ще събират на специални хепънинги, на които ще прожектират 2-часов концерт и ще канят техни любими певци или актьори. Всички тези дейности са част от националната програма, която държавата прие в края на миналата година.
Тя осигурява 2 млн. лева за ваксинирането на 12-годишните момичета срещу рак на маточната шийка. Ваксините се поставят от личните лекари и са напълно безплатни за тези деца. Имунизацията се състои от три дози. Момичетата, които са над 12 г. и жените, също могат да се възползват от ваксината. Те обаче ще трябва да си платят имунизацията сами. Трите дози общо са около 400 лева и се купуват от аптеките. Ракът на маточната шийка е доста коварна болест, защото

почти докрая протича без симптоми

Около 1100 българки всяка година се разболяват от рак на маточната шийка, а близо 360 - умират. За съжаление, ситуацията у нас е много лоша, тъй като всички останали страни успяха да намалят заболеваемостта, а у нас тя нараства, коментира цифрите д-р Кунчев. Според него ваксините биха могли да преобразят тази печална статистика.
Ракът на маточната шийка се причинява от човешкия папиломен вирус. Той се предава по полов път. Вирусът има над 100 разновидности. Две от тях обаче седят зад 80-90 на сто от случаите на рак. Точно срещу тях действа и ваксината. Поставянето й снижава до минимум заразяването от опасната болест. Имунизацията обаче не означава, че момичетата и жените трябва да спрат посещенията при гинеколога. "Редовното изследване с цитонамазка трябва да продължи, защото то хваща рака на шийката на матката в начален стадий, когато е лечим", категоричен е д-р Кунчев.




Гласувай:
2



Следващ постинг

1. yotovava - Само дето редовната цитонамазка, която по едно време беше задължителна,
29.03.2013 08:11
тихомълком я отмениха и нито едно джипи не те праща да я направиш.
цитирай
2. katence - Да
29.03.2013 12:08
За съжаление, отговорността за личното ни здраве е само наша. Аз всяка година ходя и си заплащам процедурата. Мисля, че не е скъпо - около 30-на лв.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: katence
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 111726
Постинги: 48
Коментари: 17
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930